Una reflexió urgent
Si hi ha una tasca urgent que hem d'afrontar en els nostres dies és repensar la relació de l'ésser humà amb el medi. No és una qüestió merament teòrica, és completament pràctica i d'una enorme importància. Estem en un moment històric únic, un moment en què la humanitat, en el seu conjunt i per primera vegada, s'està plantejant la possibilitat mateixa de la seva desaparició com a espècie o, com a mínim, de la destrucció de les condicions que sustenten la vida tal com la coneixem.
No es tracta només del canvi climàtic, sinó de diverses transformacions en cadena que estan provocant una degradació accelerada de les condicions de vida al nostre planeta Terra. Les dades globals d' erosió, desforestació, desertificació i pèrdua de biodiversitat són alarmants. Davant les dades d'extinció accelerada d'espècies, hi ha experts que parlen ja de la "sisena extinció massiva". Una extinció massiva és un breu període de temps geològic en què s' extingeix un alt percentatge de la biodiversitat. S' estima que la taxa d' extinció actual d' espècies és entre 1,000 i 10,000 vegades més alta que les taxes d' extinció natural. I la novetat d'aquest procés és que la seva causa és exclusivament antròpica, és a dir, que som els éssers humans, en la nostra interacció amb el medi, els que estem provocant aquesta degradació accelerada. Mai abans, en la història del planeta, però tampoc en la història de l'ésser humà com a espècie, s'havia donat una situació així.
Agrosofia: repensar la relació de l' ésser humà amb el medi
El terme "Agro" significa "relatiu a l'agricultura o al cultiu" del grec agros "camp". En sànscrit, ajras "llanura, camp obert"; en grec agros "camp"; en llatí, ager (genitiu agri) "un camp"; en anglès antic, æcer "camp".
Quin interès pot tenir per a nosaltres, humans postindustrials, habitants de grans urbs, navegants de la galàxia digital de l'era global, reflexionar sobre una cosa tan arcaic i primària com l'Agricultura? No ens hem independitzat de l'esclavitud del treball i la dependència de la terra? No trobem tot el que necessitem per al nostre ensurt en els lineals dels supermercats? Què representa l'Agricultura en les nostres economies: un ínfim 2% del valor de tots els productes i serveis que produïm i consumim? Per a què perdre el temps en una cosa tan desfasada i devaluada: no seria millor centrar els nostres pensaments en la intel·ligència artificial, en els avenços biomèdics, en les paradoxes quàntiques, en els avatar infinits de la nostra vida digital?
La qüestió fonamental, que obviem de continu, és que l'Agricultura és el sustent de tota la nostra forma de vida. Podríem sobreviure sense moda, sense xips, sense tecnologia digital, sense xarxes, sense intel·ligència artificial. Però no sense aliments. Tota la nostra vida física, real, depèn de poder ingerir regularment aliments, en quantitat i qualitat suficients per garantir la nostra supervivència i el nostre desenvolupament físic i mental. Sense aliments, simplement, emmalaltim i morim. Per això, l'Agricultura continua sent el Sector Primari, del qual depenen tots els altres sectors d'activitat, encara que només representi una mísera porció del nostre PIB. I si els camps de conreu a escala global es degraden, la humanitat en el seu conjunt es degradarà amb ells, sense escapatòria possible. És una qüestió crucial, essencial. a la qual hauríem de dedicar molta atenció i talent.
Hi ha una altra qüestió que tampoc ha estat pensada en la seva radicalitat i que també mereix la nostra reflexió. L'Agricultura, és a dir, el cultiu d'aliments, tant vegetals, com animals, és l'activitat clau que ha marcat el desenvolupament de la nostra espècie tal com la coneixem. El pas de l' activitat caçadora-recol·lectora al cultiu d' aliments ha estat definitori en el nostre desenvolupament cultural. Sense ella, l'ésser humà continuaria vivint en petits grups errants vagant pel món a la recerca de sustent. No hi ha res de dolent en això. Però no és el que som. Hi ha una dada curiosa: l'Agricultura es va desenvolupar de forma independent en diversos focus al llarg i ample del planeta. Diversos grups humans van trobar respostes equivalents al mateix problema, el subministrament d'aliments, i van descobrir la manera de romturar la terra i cultivar-los. I, des d'aquests focus diversos, l'Agricultura es va expandir imparable seguint rius i valls, serralades i deserts, fins a escampar-se per per tots els racons de la Terra.
Jornades d'Agrosofia
Durant mil·lennis, l'Agricultura ha estat l'activitat transformadora per excel·lència de l'ésser humà, l'activitat que defineix la seva relació amb el medi i la base material del seu desenvolupament. I això continua sent així avui dia, tot i que la vida a les ciutats i la nostra dependència de la tecnologia ens ho hagi fet oblidar. Però és només un miratge. I només cal sortir de la ciutat per adonar-se'n. Tot el paisatge que veiem al nostre voltant ha estat dissenyat i implementat per l'ésser humà, dividit en camps i parcel·les dedicades al conreu. Només petites porcions del paisatge semblen escapar a aquesta regla: reserves naturals o camps abandonats que s'han tornat silvestres, en la seva forma estepària o boscosa. El paisatge que veiem és humà, és territori habitat. L'Agricultura és omnipresent i és l'activitat que més impacte té en la nostra relació amb el medi. Ahir, avui i en qualsevol avenir que puguem imaginar.
Jornades d'Agrosofia? Quan parlem d'Agrosofia estem intentant definir un àmbit de pensament on puguem reflexionar sobre la relació de l'ésser humà amb el medi natural. Ens interessa especialment repensar l' activitat transformadora humana vinculada amb la producció d' aliments, és a dir, amb l' Agricultura, en el seu sentit més ampli, que és la forma de relació fonamental de l' ésser humà amb el seu medi. Sondegem en particular en totes les implicacions ontològiques, epistemològiques, ètiques i estètiques d' aquesta relació definitòria per a la nostra espècie.
- Qüestions ontològiques: Què és la vida? Qui som, d'on venim, a on ens dirigim: en suma, quina és la nostra funció en el sistema de la vida?
- Qüestions epistemològiques: Com coneixem el medi? Com experimentem i generem coneixement individual i col·lectiu?
- Qüestions ètiques: Quins són els nostres valors en relació a la vida i el medi natural? Contribueixen els nostres valors a l'increment de la vida o a la seva degradació? Com ens comportem en relació al medi? Com podem generar un comportament més respectuós, més beneficiós per a la vida i per a nosaltres mateixos?
- Qüestions estètiques: Què és la bellesa natural, si és que és i es pot definir? Com contribueix l'ésser humà a aportar bellesa al planeta o el contrari? Hi ha criteris estètics en la nostra relació amb el medi natural?
En suma, es tracta bàsicament de crear un espai on tots aquells interessats en aquestes qüestions, puguem pensar sobre unes temàtiques que ens apassionen, plantejar problemes i qüestions que ens obrin a una nova entesa de la nostra relació amb el medi. I, precisament, per aquesta raó volem realitzar aquesta activitat 'en' el medi, és a dir, no en una aula, no en un espai tancat i apartat de la natura, sinó a l'Olivar Viu de Pratdip, envoltats de camps de conreu, muntanyes i boscos. Volem que el nostre pensament es deixi empapar pel mig al qual pertanyem.
Cada Jornada es dedicarà a una temàtica predefinida. Els Participants de les Jornades rebran amb antelació suficient documentació en format escrit i/o audiovisual sobre el tema a tractar. L' objectiu de la documentació és aportar idees. Qui desitgeix aportar documentació addicional per a la temàtica, està convidat a fer-ho. Les Jornades tindran un format de debat obert.
A QUÈ ES DEDIQUEN LES MEVES APORTACIONS?
Compromís de transparència
Dossier Econòmic Previsió 2025
Creiem en la transparència en els projectes humans. Tots els participants d' un projecte han de poder conèixer al detall a què s' hi dedica l' aportació: ja sigui en forma d' esforç personal o econòmic. Tots els Col·laboradors del Projecte Olivar Viu rebran anualment un Dossier Econòmic amb el resum de les activitats de l'any, així com la previsió de treballs, inversions i millores de l'any següent.
Si desitges rebre el Dossier Econòmic 2025, fes-nos-ho saber en el següent formulari i t'ho remetrem.
Vull participar en les Jornades d'Agrosofia 2025
* Places limitades: 8 participants
Si tens interès a col·laborar amb el projecte, però tens dubtes o necessites més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres amb el següent Formulari. Si vols que ens posem en contacte telefònic, indícans el teu telèfon. Tractarem de resoldre tots els teus dubtes el més aviat possible.
Crea tu propia página web con Webador