"Tinc un somni"

Marthin Luther King, Marxa sobre Washington, 28 d'agost de 1963

El SOMNI: UN OLIVAR VIU

Soñar en vede
Soñar en verde

Un camp de conreu és essencialment un bosc degradat. Tot terreny de conreu ha estat abans bosc. Un bosc que ha estat arrencat, desbrossat, trencat i posat al servei de l' ésser humà i del cultiu d' aliments. Un oliverar convencional modern és això: gairebé un desert poblat exclusivament d'oliveres. Fileres d'arbres creixent sota el sol. I entre arbre i arbre, res, només terra i pedres remogudes. Les conseqüències d' aquest model comencen a ser preocupants per a la supervivència de l' espècie: pèrdua de fertilitat natural del sòl, erosió, desertificació

 

El somni del PROJECTE OLIVAR VIU PRATDIP és retornar la diversitat i l'abundància a un oliverar convencional, és a dir, portar-lo de tornada als seus orígens, al bosc. I omplir-lo de vida. Però no volem qualsevol bosc. El nostre objectiu és crear un bosc en el qual l'ésser humà s'insereix com una part més del medi, trobi el seu lloc i cultivi el seu propi aliment. Un bosc en què l'ésser humà tingui un sentit i un paper creatiu. Un bosc productiu, un bosc d'aliments. Un bosc que produeixi olives en abundància i, amb elles, l'or líquid mediterrani: l'oli d' oliva. Però que no només produeixi olives, sinó també figues, préssecs, prunes, raïms, ametlles, patates, blat de moro, tomàquets, carbasses, romaní, lavanda... Totes les plantes i fruits que donen un servei vital a l'ésser humà a la Mediterrània. I qui sap, potser amb el temps també gallines, que ens donin els seus ous. I potser també abelles, que ens ofereixin la seva mel. Hi ha espai per a tot això. En resum, un olivar reconvertit en un verger d'abundància per a tots els que es dediquen cuidar-lo

 

Aquest és el somni sobre el qual es sustenta el projecte OLIVAR VIU PRATDIP.


Olivar Viu Pratdip

UN PROJECTE COLECTIU

És impossible que una sola persona creï, cuidi i tregui profit d'un bosc productiu d'aliments de 2,4 Hectàrees. És un projecte inviable, físicament i econòmicament. Físicament, perquè una sola persona no pot dedicar hores de treball suficients per a un projecte d' aquestes dimensions. Econòmicament, perquè la inversió inicial necessària s' escapa a les capacitats d' un ésser humà mitjà: s' han de plantar milers d' arbres, arbustos, plantes, maquinària, infraestructura, combustible, insums. 

 

A més, tampoc té sentit. Un bosc d'aliments de 2,4 hectàrees produeix aliment suficient per a més de 20 famílies. Un agricultor individual, dedicant-s'hi en exclusiva, podria, al cap dels anys, arribar a gestionar-ho tot i, potser, comercialitzar el seu producte a moltes famílies. Però aniria molt més lent i patiria molt durant el procés. Un Bosc Comestible, per la seva pròpia essència, és un projecte col·lectiu, un projecte en què diverses persones uneixen esforços, passió i il·lusió per reconvertir un tros del planeta terra en un verger productiu en el qual interactuen i cultiven els seus aliments. I de pas, descobreixen la felicitat immensa que produeix treballar la terra i recollir els seus fruits. I a més interactuen entre si en un projecte compartit en un espai únic. 

 

D' aquesta necessitat d' aconseguir més persones que s' incorporin al projecte, neix OLIVAR VIU PRATDIP. 

El BOSC HABITAT

Olivar Viu Pradtip
Olivar Viu Pratdip

Contra la nostra creença més habitual, els éssers humans no som aliens al bosc. Més aviat el contrari, com a primats superiors, el nostre origen biològic es troba al bosc. Com tots els altres primats, naixem al bosc i pel bosc. Ens desenvolupem movent-nos d'arbre en arbre, collint fruits, caçant quan era possible. En algun moment, els nostres ancestres van començar a adaptar-se a la vida a terra. Pas a pas, van anar evolucionant per poder caminar erguits i endinsar-se així en l'estepa circumdant. Ens vam fer intrèpids i comencem a poblar el món, travessant planes, rius, mars, deserts. Però el nostre origen continua sent el bosc. I el bosc ens atrau amb un poderós magnetisme, ens dona una pau i una plenitud que mai trobarem a les nostres ciutats. Som part del bosc. Aquí mai estem sols.

 

Un bosc sintròpic d'aliments no té sentit sense l'ésser humà. Per essència i definició és un bosc habitat, un bosc poblat per éssers humans que hi interactuen com una part més del sistema. Una part essencial, creadora i facilitadora. Amb la nostra intervenció, processos que duren cents d'anys es poden reduir a un parell de dècades. Podem ajudar el bosc degradat a reconvertir-se en verger, a recuperar la seva fertilitat perduda. I, a canvi, el bosc ens ofereix la seva abundància de tota mena: aliments i productes per a tots els seus habitants. I una cosa encara més important: el sentit de sentir-nos part d'alguna cosa més gran que nosaltres, una cosa viva en què exercim un paper creatiu responsable. Al bosc sintròpic ens convertim en Cuidadors del Bosc.

OBJECTIU DEL PROJECTE OLIVAR VIU

L'objectiu del projecte OLIVAR VIU PRATDIP és reconvertir el conjunt de la Finca en un període de 10 anys. Volem passar de l'actual monocultiu d'olivera a un bosc mediterrani d'aliments que, per suposat, produeixi olives ecològiques, que ens donin un oli de qualitat extraordinària. Però també figues, ametlles, avellanes, préssecs, prunes, nesprers, granades, plantes aromàtiques i medicinals, faves, pèsols, patates, blat de moro i tota mena d'hortalisses, i també, perquè no, mel i ous. I volem a més que sigui un bosc resistent i sostenible, que generi per si mateix els suficients recursos per ser cada vegada més fèrtil i abundant. En resum, un verger mediterrani.

 

Però també serà un bosc habitat. Perquè per aconseguir transformar, mantenir i aprofitar aquest espai necessitarem Cuidadors del bosc. El projecte té per objecte conformar 20 parcel·les de bosc d'aliment, cadascuna a càrrec d'un o diversos cuidadors, que dediquin part del seu temps a cuidar del bosc que han creat i rebin a canvi les seves benediccions: alegria, salut, vida social i aliments de primera qualitat per a les seves famílies. No parlem d'un bosc parcel·lat ni tancat: l'Olivar Viu de Pratdip serà un espai obert, transitable, sotmès a certes regles comunes, ètiques i estètiques, que regeixin la tasca de tots els cuidadors i que permetin mantenir la unitat en la diversitat.

 

Volem crear un lloc abundant, però també un lloc comú per a la convivència, on passejar, observar, treballar i trobar-se sigui un plaer. I volem també que sigui un lloc de coneixement i cultura, on es pugui organitzar esdeveniments: xerrades, debats, música, art. A poc a poc, pas a pas. Si hi ha una experiència universal és que, un cop es posen en moviment les forces de la vida, si ens alineem amb ella, concentrant l'esforç, la creativitat i la il·lusió que som capaços els éssers humans, tot és possible. Impossible es converteix tan sols en una paraula buida, en una mala excusa. Els éssers humans tenim voluntat, talent, mètode i capacitat per crear aquest somni, aquest somni o qualsevol altre que se'ns pugui ocórrer. Però aquest és el nostre. 

Formació de CUIDADORS DEL BOSC

Si t'il·lusiona formar part del projecte que proposem i convertir-te en un dels Cuidadors -i cocreadors- de l'Olivar Viu de Pratdip, et convidem a participar en el 1R TALLER ANUAL D'AGRICULTURA SINTRÒPICA.

 

En aquest taller, d'un any de durada, aprendràs i coneixeràs de primera mà els principis de l'Agricultura Sintròpica, tant a nivell teòric com pràctic, aprenent a observar i dissenyar, preparant el terreny, cultivant hortalisses, plantant arbres, aprenent a compostar, creant biochar, gestionant l'aigua, podant, collint. No és formació acadèmica, sinó experimentació real. Situacions reals en contacte amb la terra, treball real, observació, reflexió i anàlisi de resultats. La vida és experimentar i l'agricultura sintròpica aplicada al Mediterrani és un procés obert, en construcció, que requereix persones apassionades disposades a llançar-se a fer-ho. Amb constància i amb mètode. Analitzant i avaluant els resultats. Aprenent en el mateix procés.

 

En aquests 12 mesos podràs experimentar totes les estacions de l'any en camp, les seves diverses tasques, tot el que demana i ofereix el camp als seus cuidadors. Podràs aprendre i compartir, gaudir dels fruits del teu treball. I al final del Taller estaràs preparat per començar a crear el teu propi bosc, ja sigui continuant al projecte Olivar Viu o en un altre projecte personal. I tot quedarà documentat anualment per formar un corpus de coneixement que pugui servir a altres pioners de la Mediterrània. 

 

Si tens interès a participar amb nosaltres: + Info

Colabora

Si vols COL·LABORAR I DONAR SUPORT

Hi ha moltes formes en què pots donar suport al projecte. I amb cadascuna d'elles podràs participar en la mesura dels teus desitjos, de les teves possiblitats, del teu temps, de les teves responsabilitats. Amb qualsevol d'elles, et vincules al projecte i t'anirem informant periòdicament dels avenços.

 

PARTICIPA:

- Festa de la Collita 2024
- Jornades Participatives

 

COL·LABORA: 

- Recupera una Olivera
- Adopta una Olivera
- Dedica una Olivera

 

PENSA: 

- Jornades d'Agrosofia